Despre călătoriile care implică veliere, insule şi orizonturi albastre nesfârşite s-au scris nenumărate volume. Din păcate, majoritatea acestora nu au fost traduse în limba română, ci au apărut în ţări în care a călători pe ape nu mai este de mult un mister ori o acţiune greu accesibilă pentru pasionaţii de voiaje aventuroase şi descoperire.
Îmi permit să vă fac câteva propuneri de lecturi cu tematică nautică, fie în format clasic, fie digital. Întrucât se pare că Gutenberg a pierdut pariul cu lumea digitală (deşi nu dă impresia că s-ar da bătut), vă mai recomand un e-book reader sau măcar o tabletă cu un display de minimum 7 inci, pentru a vă bucura de plăcerea simplă a lecturii în mileniul trei. Iar dacă faceţi acest lucru la bordul unui velier, legănaţi la ancoră de briza serii sau legaţi la un cheu pustiu, ei bine, aveţi invidia mea!
1. Confessions of a long distance sailor
Autorul, Paul Lutus ne împărtăşeşte aventurile din circumnavigaţia sa solitară, la bordul unui yacht de 31 de picioare, între 1988-1991. Poate fi achiziţionată de pe Amazon, respectiv descărcată sau citită online pe siteul autorului.
Paul Lutus a lucrat pentru NASA (programul Viking) dar este şi autorul programului Apple Writter. Prin urmare, călătoria sa în jurul lumii nu a suferit datorită lipsei banilor, iar Selene, yachtul său, a fost echipat cu ultimele gadgeturi electronice pentru navigaţie ale momentului.
O lectură interesantă, chiar dacă talentul de scriitor al autorului este, mai degrabă modest.
2. From Esbjerg, Denmark to Tahiti aboard a Junker 22
Una dintre lecturile mele favorite îi aparţine danezului John Holden, publicată doar în registrul virtual de sora acestuia, după moartea surprinzătoare, ca urmare a unui infarct a lui John.
Prins într-o criză personală şi chinuit de dileme şi frustrări existenţiale, danezul hotărăşte să plece pe ocean cu un velier de doar 22 de picioare, fără experienţă, echipament modern şi mai ales fără bani. Ca urmare a acestei decizii, elegante prin conceptul său - make it or break it - în opinia sa, Holden ajunge fără probleme semnificative în Tahiti. La sfârşitul călătoriei, se redescoperă curăţat de toate tarele şi frustrările personale, un bărbat de vârstă mijlocie, cu spiritul mai viu ca niciodată.
Poate fi citită aici. Remarcabil episodul furtunii din Biscaya, în care eroul nostru se hotărăşte să se retragă în cabină şi să se culce, tocmai atunci când furia naturii atinge apogeul. Sunt multe lucruri de învăţat din această poveste, poate cel mai important fiind acela că, atunci când nu ai nimic de pierdut, poţi câştiga totul.
3. Austral Passages - Notes from the Edge
Cartea autorului româno-canadian Christian Tirtirau, poate fi achiziţionată doar în format kindle de pe Amazon. În cele 78 de pagini ale sale călătorim la bordulul yachtului Figment, către Asia de Sud-Est, printre insule şi ţărmuri aidoma oamenilor: frumoase şi periculoase în acelaşi timp. Această carte este o supriză plăcută, un melanj încântător de introspecţie, întâlnire cu sinele şi hotarele acestuia, critică şi autocritică, în acelaşi timp, la care se adaugă o geografie pe care nu am învăţat-o la şcoală.
4. Rio to Polynesia
Arhitectului naval brazilian Roberto Barros îi datorăm acest recit de voyage, în care îşi povesteşte aventurile începuturilor, dar şi călătoria de la Rio de Janeiro până în Tahiti, din anii 70, la bordul unui mic velier. Lectura este încântătoare, eu personal alegând să printez cartea şi anexele sale (despre navigaţia astronomică).
Este o carte bine scrisă şi structurată, care respiră un aer marin, uşor melancolic, şi regretul să autorul nu şi-a putut împlini visul de a naviga în jurul lumii. Poate fi descărcată gratuit de pe siteul lui Cabinho: yachtdesign.
5. Across Islands and Oceans
Am lăsat pentru sfârşit cea mai bună dintre toate cărţile cu tematică nautică şi printre cele mai bune de călătorii, dintre toate cele citite de subsemnatul. James Baldwin ne oferă povestea primei sale circumnavigaţii şi motivele care au condus la aceasta. Superb scrisă, cartea este nu numai un manual de descoperire al lumii, ci mai ales al sinelui.
Dintre multele teme de meditaţie oferite de autor, dincolo de clişeul - dacă vrei ceva cu adevărat, întregul Univers conspiră pentru realizarea acestuia - două sunt demne de menţionat.
Primul se referă la faptul că nesiguranţa, mai ales financiară, este cea care-i oferă unei călătorii savoarea unică a descoperirii. Adevăraţii călători se numără printre cei care nu se pot sau nu vor să fie integraţi în aşa-zisa societate de consum.
Al doilea, probabil unul dintre cele mai importante lucruri demne a fi ţinute minte întreaga viaţă, este că cele mai trainice lanţuri sunt cele cu care omul se leagă singur.
Cartea poate fi descărcată şi gratuit de pe siteul autorului: atomvoyages, care oferă numeroase informaţii şi soluţii la o problemă cunoscută de noi, navigaţia pe bani puţini.